Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila što bolju i personalizovaniju uslugu. Korišćenjem ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Molimo pročitajte našu politiku privatnosti za više informacija o kolačićima koje koristimo i kako da ih obrišete ili blokirate.

BDO objavio godišnji izveštaj o istraživanju najvažnijih poslovnih rizika u svetu

18 jun 2019

Ugroženost reputacije i snage brenda, najveći rizici po mišljenju globalnih poslovnih lidera

Više od tri četvrtine najviših rukovodilaca u svetu veruje da poslovanje njihovih kompanija trpi uticaj “hiper ciklusa” tj. događaja kojima se u javnosti iznenada pridaje izuzetno veliki značaj, objavljuje BDO u svom najnovijem izveštaju “BDO Risk Landscape 2019”. Rezultati istraživanja BDO-a dobijeni su na osnovu mišljenja 500 najviših rukovodilaca i stručnjaka za upravljanje rizicima širom sveta koji rade u raznim industrijama. Oni otkrivaju da su uticaj društvenih medija i 24-satni ciklus trajanja vesti, preuzeli primat nad rizicima kao što su sajber napadi i regulatorni rizik.

Skoro 74 odsto ispitanika smatra da rizici tj. događaji koji pripadaju kategoriji „sivi nosorog“ (veoma očigledni rizici) privlače manju pažnju menadžmenata od „crnih labudova“ (slučajni, neočekivani događaji).

Istraživanja pokazuju da nisu svi privredni sektori podjednako pogođeni “hiper ciklusima”. Na primer, više od polovine (52%) ispitanika koji posluju u sektoru prozvodnje i prerade nafte i gasa, veruje da je njihova kompanija redovno izložena uticaju ovakvih događaja, dok je u sektoru turizma i ugostiteljstva manje od jedne petine (17%) njihovih istomišljenika.

Pripremljene su i specifične analize regionalnih razlika, prema kojima 84% ispitanika na Bliskom istoku oseća uticaj događaja koji spadaju u kategoriju “hiper ciklusa”, što je iznad proseka za ceo svet (76%). U ovogodišnjem, četvrtom zaredom, BDO izveštaju ukazuje se na značajne promene u percepciji i rangiranju rizika za koje ispitanici smatraju da su najmanje pripremljeni. Regulatorni rizik je bio jedan jedan od tri glavna rizika u 2018. godini, dok ove godine to nije slučaj. Dalje, menadžment se oseća da je bolje pripremljen za ekološke rizike nego prošle godine.

Rezultati istraživanja pokazuju da su kompanije koje ostvaruju visoke prihode (iznad 10 milijardi USD) značajno bolje pripremljene za rizike u odnosu na ostale kompanije. Interesantno je istaći da postoji povećan apetit za preuzimanjem rizika među kompanijama koje su u grupi sa najnižim prihodima (100 - 500 miliona USD). Nigel Burbidge, BDO partner i direktor za usluge upravljanja rizicima u “BDO International”, ističe: „Danas postoji mnogo informacija i one se prenose sve brže. U svetu povećane buke, mnogo je pažnje potrebno posvetiti razlikovanju pravog rizika od događaja kojima se u javnosti pridaje veliki značaj. Identifikovati rizike i osmisliti adekvatne odgovore na njih je veoma teško.

Umesto da bude poslovna aktivnost, upravljanje rizicima treba da bude deo kulture jedne kompanije; ne posao, već način života. Svest ne samo o pojedinim rizicima, već i o tome šta je potrebno da se preduzme u vezi sa njima, trebalo bi da bude upisana u “DNK” svakog zaposlenog. Na najvišem rukovodstvu je da obezbedi da svi budu svesni rizika kojima je izložen njihov segment poslovanja i da upravljanje rizicima nije samo odgovornost ljudi koji se bave uslugama upravljanja poslovnim rizicima.”

Izveštaj o poslovnim rizicima "BDO Global Risk Landscape 2019" možete da preuzmete ovde

Izvor: BDO Global