Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila što bolju i personalizovaniju uslugu. Korišćenjem ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Molimo pročitajte našu politiku privatnosti za više informacija o kolačićima koje koristimo i kako da ih obrišete ili blokirate.

Globalna politička neizvesnost odlaže M&A aktivnosti

03 avgust 2018

Globalna aktivnost na tržištu spajanja i preuzimanja (M&A) srednjih kompanija je u drugom kvartalu 2018. godine pala za 6,6 odsto (na kvartalnom nivou), imajući u vidu da je registrovano ukupno 1.782 ugovora. Ukupna vrednost ugovora iznosila je 157,8 milijardi USD, a to je za 4,5 odsto niže u odnosu na prethodni kvartal, navodi BDO u specijalizovanoj publikaciji “Horizons” za M&A aktivnosti u svetu.

Ukoliko se uporede podaci sa drugim kvartalom 2017. godine, registrovano je 353 manje transakcija, (ili pad od 16,5 odsto), čija je vrednost bila za 22 milijarde dolara niža, što predstavlja pad od 12,3 odsto. Kada se sagleda period od proteklih pet godina, moguće je uočiti još niže rezultate, pa je tako u trećem kvartalu 2013. godine zaključeno 1.658 ugovora, ukupne vrednosti 134,5 milijardi USD.

Aktuelno oprezno ponašanje se može objasniti zabrinutošću u vezi sa trgovinskim ratovima između SAD-a, EU-a i Kine što samo dodatno pojačava tenziju koja postoji usled: evropske imigracione krize i popularizma, totalitarnih tendencija širom Evrope, naročito u Turskoj i Poljskoj, predstojećih izbora u Južnoj Americi, referenduma o Bregzit-u i kineskog pooštravanja kontrole kapitala.

Osnovni zaključci:

 • Relativan pad vrednosti ugovora je bio manji od pada u obimu zaključenih ugovora, što ukazuje na nastavak trenda realizovanja vrednijih transakcija
 • Uprkos poteškoćama sa Bregzitom, u Velikoj Britaniji i Irskoj je ostvaren rast u obimu transakcija od 16 odsto
 • Privredni sektori u kojima je registrovan najslabiji rast od 12,5 odsto su sektor široke potrošnje i TMT (tehnologije, mediji i telekomunikacije) 
 • Ukoliko se posmatra broj ugovora, osim nordijskih zemalja (zabeležen rast od 2 odsto), Velike Britanije i Irske (16 odsto), Velike Kine (10 odsto) i ostatka Azije (22 odsto), u svim ostalim regionima u svetu registrovani su lošiji rezultati u drugom u odnosu na prvi kvartal 2018. godine. To je posebno izraženo u Severnoj Americi gde je zabeleženo za 129 manje transakcija u odnosu na prvi kvartal ove godine (pad od 23 odsto), odnosno za 189 transakcija u poređenju sa drugim kvartalom u 2017. godini. 
 • Globalne “private equity” aktivnosti su ostale na višim nivoima u prvom kvartalu 2018. godine iako je registrovano samo 208 transakcija sa ukupnom vrednošću od 24,4 milijarde USD, što predstavlja za 24,4 odsto manje transakcija nego u prvom kvartalu, odnosno 37,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
 • U rudarstvu i energetici je zabeležen pad od 23,4%, odnosno pad sa 285 transakcija zaključenih u drugom kvartalu u 2017. godini na 187 transakcija u drugom kvartalu tekuće godine.

 

PAD AKTIVNOSTI NA SVETSKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA POSLE EKSPLOZIVNOG RASTA U ČETVRTOM KVARTALU 2017. GODINE

 • Azija prednjači u M&A aktivnostima na tržištu nekretnina, sa učešćem od 76 odsto u globalnim ugovorima. Sa globalnog stanovišta, Kina kao najaktivnija ekonomija u ovoj oblasti usporava svoje aktivnosti usled povećanja dugova i trgovačkih tenzija, ali posmatrano iz ugla dešavanja u Jugoistočnoj Aziji, kineske aktivnosti su i dalje u porastu. 
 • U Evropi je registrovan pad od 46 odsto u prometu nekretninama u prvom polugođu ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

PORAST ULAGANJA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

 • Globalna ulaganja u obnovljive izvore energije zabeležila su svoju četvrtu najjaču godinu od 2009. godine. Vrednost ulaganja su u porastu i dosežu 300 milijardi USD. Uočava se povećanje M&A aktivnosti duž čitavog lanca snabdevanja energijom, pri čemu su “Shell” i “BP” najavili nove akvizicije kako bi uspostavili svoju dominaciju u Evropi.
 • U poređenju sa evropskim usporavanjem, u Severnoj Americi se beleži povećanje investicija od  27 odsto u odnosu na prošlu godinu, ili u iznosu 80 milijardi dolara. Najveći iznosi su registrovani u ulaganja u iskorišćavanje energije vetra i kreću se do 141 milijarde USD, što predstavlja porast od 24 milijarde USD u odnosu na prethodnu godinu. Investicije u korišćenje solarne energije beleže blago smanjenje na 116 milijardi USD.
 • M&A aktivnosti u vezi sa poslovima skladištenja energije ostvarile su nagli rast. Uloženo je skoro 3 milijarde USD na poslove iz 2017. godine. Objavljene su strateške alijanse, uključujući zajedničko ulaganje AES-a i Siemens-a.
   

MOGUĆNOSTI ZA INVESTITORE U MALOPRODAJI, SEKTORU KOJI JE NA TRŽIŠNOM TESTU

 • Način na koji kupujemo suštinski se promenio. Ovo je globalni trend i prilagođavanje još uvek nije završeno. 
 • Ako trgovci na malo ne inoviraju ili ne diverzifikuju svoje ponude, potrebno je da tragaju za vrednim ugovorima koji bi im obezbedili sinergiju i povratili konkurentsku prednost kroz uštedu troškova.


BDO Horizons je publikacija koja se objavljuje na kvartalnom nivou. U pripremi članaka je angažovano  više od dvadeset BDO M&A stručnjaka koji pripremaju prikaz globalnih aktivnosti i pružaju analize najaktuelnijih M&A aktivnosti. Horizons pruža širu sliku tako što autori istovremeno pokrivaju teme po regionima i privrednim sektorima u kontekstu globalnih ekonomskih dešavanja i trendova.

Preuzmite publikaciju BDO Horizons 3/2018

Izvor: BDO Global