Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila što bolju i personalizovaniju uslugu. Korišćenjem ove stranice prihvatate našu upotrebu kolačića. Molimo pročitajte našu politiku privatnosti za više informacija o kolačićima koje koristimo i kako da ih obrišete ili blokirate.

BDO prezentovao nacrt Strategije privlačenja investicija 2019-2023 za grad Pančevo

21 jun 2019

Gradska uprava grada Pančeva izabrala je Eksterni tim za izradu Strategije privlačenja investicija 2019-2023, čiji je cilj formulisanje predloga opštih i posebnih cilјeva, odnosno strateških mera za dalјi razvoj sektora mikro, malih i srednjih privrednih društava u Pančevu u celini, kao i u okviru izabranih prioritetnih privrednih delatnosti i grana. Rukovodilac tima je Dragan Pejčić, direktor Odeljenja za strateško i ostalo savetovanje u BDO Business Advisory d.o.o koji je, zajedno sa ostalim članovima Eksternog tima, 20. juna, u prostorijama Gradske uprave Pančevo, održao prezentaciju predloga i mera na tematskoj sednici Gradskog veća grada Pančeva.

Tokom prezentacije, Dragan je govorio o viziji razvoja grada Pančeva koja bi u mnogo većoj meri trebalo da bude zasnovana na razvoju sektora mikro, malih i srednjih privrednih društava, specijalizovanih za izvozno-orijentisane proizvodne grane, savremenu poljoprivrednu proizvodnju, inovativne uslužne delatnosti i gradski turizam. „U Beogradu svake godine ima sve više stranih turista, što predstavlja priliku da deo svog boravka provedu u Pančevu jer je u neposrednoj blizini. Na prvom mestu je potrebno da Pančevo definiše glavne turističke proizvode grada. Po našem mišljenju, trebalo bi da grad razvije vikend, manifestacioni i industrijski turizam. Za to su neophodni hoteli, a njih je moguće napraviti i tako što će se postojeći „braunfildi“ ponuditi investitorima“ ističe Dragan Pejčić. Nakon dolaska nemačke kompanije „ZF Fridriechshafen“, kao velikog stranog investitora u Severnoj industrijskoj zoni, trebalo bi razviti lanac lokalnih dobavljača koje bi poslovno bile povezane, kako sa kompanijom „ZF Fridriechshafen“, tako i sa drugim investitorima, od kojih se očekuje da će započeti svoje projekte u Pančevu do kraja 2019. i tokom 2020. godine. Na sednici je istaknut i značaj aktivnosti naknadne brige o investitorima i velikim privrednim društvima koje se preduzimaju u cilju razvoja dugoročnih odnosa sa stranim investitorima i velikim privrednim sistemima u radi  obezbeđivanja što povoljnijih uslova za njihovo dugoročno poslovanje u Pančevu. Za vreme izlaganja Eksternog tima, prezentovani su i ključni faktori uspeha Strategije i preporuke za njenu uspešnu primenu.

Jedan od članova Eksternog tima, dr Dejan Molnar, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, predstavio je rezultate kvantitativnih analiza koje su sprovedene radi idenitifikovanja prioritetnih privrednih delatnosti i grana u okviru Strategije i ukazao, između ostalog, na veliki potencijal stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti u Pančevu, što je za grad od velikog značaja, jer četvrta tehnološka revolucija donosi potrebu za ovim znanjima i uslugama.

 

Vest još možete da pogledate:

- Na web stranici RTV Pančevo, "Ključni faktori za razvoj lokalne samouprave", klikom na: link

- U nedeljniku „Pančevac“, članak "Implementacija na bazi činjenica", objavljen 28. juna 2019. godine